Kemik İliği Aspirasyonu Nedir?
21 Temmuz 2024

Kemik İliği Aspirasyonu Nedir?

Kemik İliği Aspirasyonu

Kemik iliği aspirasyonu ve biyopsisi hakkında genel bilgiler sunacağız. İşlemin teknik detayları ayrı bir yazının konusu olacaktır. Yeni doğanlarda, tüm kemik boşlukları kan oluşturan kırmızı ilik ile doludur. Ergenlikten itibaren kan yapımı eksen kemikleri ve yassı kemiklerde sınırlandırılır (omurga, pelvis, sternum, kaburgalar, klavikula, skapula, femur ve humerusun üst bölümleri). Doğumda ilik hücreselliği (kırmızı ilik) %100 civarındayken yetişkinlerde bu oran yarıya düşer. Geri kalan yarı yağ dokusudur (sarı ilik). Yaş ilerledikçe hücresellik daha da azalır.

Endikasyonlar

Kan hastalıklarının çoğunda kemik iliğinin incelenmesi, anamnez, fizik muayene, kan sayımı ve çevre kanı morfolojisinden sonra gelen en önemli tanı aracıdır. Sadece tanının konmasında değil, hastalığın evrelenmesi, prognoza ilişkin risklerin saptanması ve tedavinin izlenmesinde de kemik iliği incelemelerine ihtiyaç duyulur.

Çeşitli kan hastalıklarının yanı sıra, iliğin incelenmesini gerektiren birçok endikasyon bulunmaktadır:

  • Sebebi açıklanamayan splenomegali
  • Lipid depo hastalıkları
  • Nedeni bulunamayan ateşli hastalık
  • Amiloidoz şüphesi
  • İlikte oluşan solid tümör metastazları, çocukluk dönemi tümörleri
  • İnfeksiyonlar, granülomatöz hastalıklar
  • Allogeneik kök hücre transplantasyonunda, HLA-uyuşur verici olan kişinin iliğinin normal olup olmadığının incelenmesi

Kemik İliğini İnceleme Yöntemleri

Başlıca iki yöntem uygulanır: aspirasyon ve iğne biyopsisi. Genel olarak aspirasyon ve iğne biyopsisi birlikte yapılır. Bazen tek başına aspirasyon yeterli olabilir. Çok nadir olarak, belirli bir kemik bölgesindeki radyolojik lezyonun aydınlatılması için açık cerrahi biyopsiye başvurulur. May Grünwald-Giemsa yöntemi ile boyanmış aspirasyon örneklerinde ilik hücrelerinin morfolojisi saptanır. Biyopside ise hematopatolog tarafından morfoloji ile iliğin yapısı, hücre topluluklarının yerleşimi, bağ dokusu artışı, normal veya patolojik lenfoid hücre odakları, metastaz ve granülomlar ortaya konur. Her iki yöntemin de avantajları ve dezavantajları vardır. Genel olarak bu iki yöntem birbirini tamamlar.

Aspirasyonun Avantajları

Aspirasyon, morfolojideki ince hücresel kısımları biyopsiye oranla daha iyi yansıtır ve sitokimyasal boyamalar, immünofenotipleme gibi analizler yapılabilir. Aspirasyonla örnek alınamadığı veya ilik taneciklerini içermeyen örneklerle karşılaşıldığında biyopsi yapılmalıdır. Böyle bir durumda biyopsi parçasını lama dokundurma yöntemi ile bir ölçüde morfolojiye de ulaşılmış olur.

Biyopsinin Avantajları

Biyopsi, ilik hücreleri haricinde, iliğin çatısını meydana getiren destekleyici doku, iliği tutan amiloidoz (Kongo kırmızısı boyası), metastaz ve granülom odakları konusunda bilgi sağlar. Bazı durumlarda tek başına aspirasyon yeterli olabilir. Örneğin KML olgularının tedavisi süresince tekrarlanan sitogenetik ve moleküler genetik çalışmalar, akut lösemilerde düzelme ve nükslerin izlenmesi, kemik iliğinde demir boyaları gibi. Ancak, KML'nin ilk bulgusu olduğunda eşlik edebilen fibrozu yakalamak amacıyla biyopsi gerekebilir.

Aspirasyon örneklerinde morfoloji dışında, immünofenotipleme, metafaz sitogenetiği, FISH, moleküler genetik, mikrobiyolojik kültür ve boyama ile çeşitli hücre kültürü analizleri yapılabilir. Her bir analiz için önceden hazırlanmış uygun tüp ve ortamların kullanılması şarttır.

Aspirasyon Örneği (Aspirat)

  • Yayma: Havada kurutulur. May Grünwald-Giemsa metanol içerdiğinden önceden tespit edilmesine gerek yoktur. Demir boyası (Prusya mavisi) için de bu yaymalar kullanılır. Dekalsifiye edilmiş doku örneklerinde demir boyanamaz. Yaymalar için gerektiğinde tüplerde EDTA ile karıştırılmış aspirat da kullanılabilir (EDTA'lı mikrotüpler).

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İlik Nasıl Alınır İlik Nakli

İlik Nasıl Alınır İlik Nakli

Kemik İliği Nakli Nasıl Yapılır?

Kemik İliği Nakli Nasıl Yapılır?

Kemik İliği Ödemi Nasıl Tedavi Edilir?

Kemik İliği Ödemi Nasıl Tedavi Edilir?

Kemik İliği Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kemik İliği Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kemik İliği Ödemi Belirtileri ve Tedavisi

Kemik İliği Ödemi Belirtileri ve Tedavisi