İlik Nakli Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
22 Haziran 2024

İlik Nakli Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İlik Nakli Ameliyatı Nedir?

İlik nakli ameliyatı, tıbbi literatürde hematopoietik kök hücre nakli olarak bilinen bir işlemdir. Aslında bu, geleneksel anlamda bir ameliyat değildir. İşlem, hastanın kendi kök hücreleri ile veya bir donörün kök hücreleriyle gerçekleştirilir. Bu konuda karar, uzman doktorların yer aldığı Transplant Konseyi tarafından verilir. Karardan önce hastaya çeşitli tarama testleri yapılır ve organlarının bu işlemi kaldırıp kaldıramayacağına bakılır. Ayrıca, kardeşlere doku uygunluk (HLA) testleri de yapılır.

İlik Nakli Ameliyatının Süreci

İlik nakli ameliyatında, kan sistemini yeniden oluşturacak kan kök hücreleri verilir. Bu süreç uzun bir tedavi sürecini kapsar. Kan kök hücreleri, kemik iliği şeklinde kalça kemiğine iğneyle girilerek veya kemik iliğinden kan yapacak hücrelerin serbest bırakılmasıyla elde edilir. Kişi aferez cihazına bağlanarak, kök hücreler kanla karışık şekilde toplanır. Nadir olarak, yeni doğan bebeklerde kordon kanından enjektör yardımıyla toplanır.

Kan Kök Hücrelerinin Toplanması

Kan hücrelerini meydana getirecek olan kök hücrelerin toplanması, ilik nakli ameliyatının en kolay aşamasıdır. Toplanan hücreler damardan hastaya verilir. Hücreler, üzerlerindeki işaretler sayesinde kemik iliğini bulur, buraya yerleşirler ve kan sistemi hücrelerini üretmeye başlarlar. İlik nakli ameliyatı, uzmanlar tarafından yapılması gereken bir işlemdir ve bu konuya dikkat edilmesi oldukça önemlidir.

İlik Nakli Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hastalar, diğer tedavilere cevap vermediğinde ve 45 yaşın altındaysa, ilik nakli yapılması tercih edilir. Kemik iliğindeki kök hücreler, kanda hücrelerin oluşmasını sağlayan temel hücrelerdir. Hücreler özel bir cihazla toplanmakta ve kök hücreler, ilik naklinin yapılacağı zamana kadar aferez ünitesinde bekletilmektedir. Nakil gününde bu hücreler hastaya nakledilir.

Nakil günü tespit edilerek, vericiden toplanmış olan hücreler hastaya verilir. Hastaya yapılan ilik nakli gününden itibaren 30 gün süreyle beklenir. Otuzuncu gün, nakledilen hücrelerin ne kadarının kemik iliği içine yerleştiği tespit edilir. Eğer bu miktar %95'ten daha fazla olursa, hasta taburcu edilebilir. İlik nakli ameliyatında enfeksiyon riski yüksek olduğundan, hastalar uzun bir takip sürecine alınır. Haftada ortalama iki gün kontrol edilirler. Daha sonra beş yıllık sürede aylık kontrolleri yapılır.

İlik Nakli Ameliyatında Başarı Oranı ve Riskler

İlik nakli ameliyatında başarı oranı yaklaşık %70'tir. Ancak her zaman hastalığın yeniden tekrarlama riski vardır. Tedavi sırasında uygulanan kemoterapi, hastalarda başka kanser hastalıklarını da tetikleyebilir. Bu, istenmeyen durumlardan biridir.

Özet

İlik nakli ameliyatı, kan kök hücrelerinin nakli yoluyla kan sistemini yeniden oluşturan kritik bir tıbbi işlemdir. Uzman doktorlar tarafından yapılması gereken bu işlem, uzun bir tedavi ve takip sürecini kapsar. Başarı oranı yüksek olmasına rağmen, bazı riskler ve komplikasyonlar da bulunmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İlik Bağışı Ameliyatı

İlik Bağışı Ameliyatı

İlik Naklinden Sonra Yapılması Gerekenler

İlik Naklinden Sonra Yapılması Gerekenler

İlik Özellikleri ve Görevleri

İlik Özellikleri ve Görevleri

Kemik İliğinin Faydaları Nelerdir?

Kemik İliğinin Faydaları Nelerdir?

Sarı İlik İliğin Vücuttaki Konumu

Sarı İlik İliğin Vücuttaki Konumu